Template created by Joomla 1.6 templates and the best poker webpages: party poker bonus code and best poker sites.

Derde deel van de Friese 5: zwemmen, lachen en de Macarena

Laatst bijgewerkt op woensdag 15 februari 2023Het derde deel van de Friese 5 werd deze keer gezwommen op een zondag. Op 12 februari 2023 verzamelden zich jonge zwemmers van de zwemverenigingen uit Burgum, Dokkum, Franeker, Harlingen en Leeuwarden bij zwembad “Bloemketerp” in Franeker om voor de snelste tijden en medailles te strijden. 

De Friese 5 is een wedstrijd die bedoeld is voor beginnende, onervaren zwemmers. Sommigen zijn nog maar net 6 jaar oud, anderen zijn al echte tieners die pas recent de zwemsport voor zich ontdekt hebben. Ze zwemmen in verschillende leeftijdscategorieën waarbij jongens en meiden van dezelfde leeftijd door elkaar heen starten maar waarbij er wel aparte klassementen zijn voor de jongens en de meiden. Het doel van deze wedstrijdreeks is dat de zwemmers heel laagdrempelig ervaring kunnen opdoen met wedstrijden. Kleine fouten worden wel aangegeven maar worden niet afgestraft. 

Orca was aanwezig met een grote gemengde groep van opleidingskinderen, de instroomgroep van het jeugdteam en een aantal zwemmers van de c-selectie. Begeleid werden de zwemmers door 4 trainers en Nienke en Isa, 2 ervaren zwemmers van het jeugdteam en de a-selectie. Terwijl de spanning bij de iets oudere zwemmers duidelijk voelbaar was, genoten de jongste zwemmers vooral van het samen zijn met hun zwemvriendjes. Er werd veel gekletst en gelachen en op een gegeven moment werd zelfs de Macarena gedanst.  

Iedereen zwom de rugslag, de schoolslag en de vrije slag. De zwemmers geboren in 2013 en later zwommen de slagen op 25 m, zwemmers uit 2012 en eerder zwommen de 50 m afstanden. Onze zwemmers zetten mooie tijden neer en vele PR’s sneuvelden in Franeker.  Zo verbeterden Jolien en Lucas hun 25 m rugcrawl tijd met meer dan 15 seconden en met bijna 8 seconden. Ilse verbeterde haar 50 m schoolslagtijd met 5 seconden en het lukte haar voor het eerst in een wedstrijd de 50 m vrije slag in de borstcrawl te zwemmen.  Yinthe wist haar 50 m rugslagtijd te verbeteren met maar liefst 6 seconden en Julia zwom 4 seconden eraf van haar 50 m schoolslagtijd. 

Aan het einde waren er ook weer een aantal medailles voor Orca. Er was goud voor Niene, Noël en Julia, zilver voor Aniek en Ida en brons voor Jolien, Cas en Fenna. Ook alle andere zwemmers hebben ontzettend goed gezwommen. Zo waren Ida en Amira de snelsten op de 50 m schoolslag, was Cas sneller dan de rest op de 25 m schoolslag en kon niemand Isa verslaan op de 25 m rugslag.En als team hebben we laten zien dat Orca fantastische zwemmers heeft – in het water maar ook zeker aan de rand van het bad als team.