Template created by Joomla 1.6 templates and the best poker webpages: party poker bonus code and best poker sites.

Artikelen

Kletsnat de leukste

Laatst bijgewerkt op dinsdag 31 maart 2015

ZV Orca is de zwem- en waterpoloclub van Leeuwarden. Al ruim veertig behoort onze vereniging, met circa 400 leden, tot de top van Nederland. Naast wedstrijdzwemmen en waterpolo richt Orca zich op het opleiden van jonge zwemmers en poloërs.

Na het behalen van hun diploma's willen veel kinderen doorgaan met zwemmen. Dat kan bij Orca bij de afdeling Opleidingen. Het is er heel gezellig en kinderen doen allerlei oefeningen. Daar leren ze in het Sterrenplan de verschillende zwemslagen en maken ze kennis met waterpolo. Na een poosje hebben ze al vijf certificaten. Tijdens het zwemmen worden alle spieren gebruikt en blessures komen bijna niet voor. Het is dus hartstikke gezond.

Beheers je de zwemslagen, dan kun je kiezen voor waterpolo of wedstrijdzwemmen. Waterpolo is een hartstikke leuke teamsport. Je combineert techniek met uithoudingsvermogen en spelinzicht. Het is echt niet zo'n harde sport als mensen soms denken. Jaarlijks worden in heel Nederland nog geen 400 “gele kaarten” uitgereikt. Nadat je wat ervaring hebt opgedaan, kun je in competitieverband gaan spelen. Leuk om samen te proberen een wedstrijd te winnen. Orca heeft poloteams voor jong en oud.

Wedstrijdzwemmen kan op meerdere niveaus. Tot de leeftijd van twaalf jaar zwemmen kinderen in het Jeugdteam. De nadruk ligt op plezier in het zwemmen en op het verbeteren van technieken. De kinderen hoeven echt niet Pieter van den Hoogenband of Inge de Bruin te heten om aan wedstrijden mee te doen. Het Jeugdteam komt uit in de zogenaamde Speedo-competitie. Nadat de zwemmertjes van het startblok zijn gedoken, worden de ze luidkeels door hun ploeggenootjes aangemoedigd. Dan is het alsof ze dan nog sneller door het water gaan.
Na het Jeugdteam kunnen zwemmers naar de selecties. Daarin wordt gezwommen voor competities en worden medailles gewonnen. Elk jaar mogen zelfs zwemmers naar de Nederlandse Kampioenschappen. Orcazwemster Karin Brienesse haalde zelfs de Olympische Spelen.

Wie niet aan wedstrijden wil deelnemen, maar in eigen tempo baantjes wil trekken, kan terecht bij de masters (ex-wedstrijdzwemmers vanaf 20 jaar) of bij de recreatiegroep. Daar kunnen kinderen vanaf hun twaalfde al terecht. Maar er is ook een groep voor vijftigplussers. Die zwemmen natuurlijk minder hard.

Bij ZV Orca  kan iedereen meedoen aan waterpolo of zwemmen. Kom eens gratis proefzwemmen om te kijken of zwemmen of waterpolo ook iets voor jou is.