Jeugdteam

De meeste zwemmers beginnen bij ZV Orca bij onze Opleidingen. Hier leren ze de eerste beginselen van het wedstrijdzwemmen en zwemmen ze hun eerste wedstrijden. Wil jij de volgende stap maken in deze sport, beschik je over voldoende inzet, motivatie en talent en ben je jonger dan 12? Dan kun je worden gescout door onze trainers voor het Jeugdteam, de wedstrijdselectie voor Minioren.

Groepsindeling

Het Jeugdteam is onderverdeeld in twee of drie groepen. Iedere groep heeft in principe vaste trainer(s). Verder is er een hoofdtrainer die de grote lijnen van de trainingen vaststelt en bewaakt.

De instroomgroep is de groep waar veel wordt gewerkt aan de eerste basisbeginselen. Dit zijn keerpunten, het juist uitvoeren van de slagen, het opbouwen van conditie etc. Bijna alle kinderen beginnen bij de instroomgroep.

Wanneer het kind qua leeftijd, conditie en vorderingen toe is aan een volgend niveau komt hij of zij in de middengroep. Hier wordt de techniek aangescherpt en wordt gewerkt aan de langere afstand wedstrijden. De trainers bepalen regelmatig of iemand doorstroomt of niet.

De laatste groep is de uitstroomgroep. Hierin zitten kinderen die veelal al een aantal jaren op zwemmen zitten. Een deel van deze zwemmers heeft ook ochtendtrainingen en traint vaker dan drie keer per week. Zij trainen ook op maandag- en/of vrijdagochtend tegelijkertijd met de A-selectie.

Proefperiode

Na de scouting is er eerst een proefperiode, zodat de trainers kunnen bepalen of de zwemmer geschikt is voor het Jeugdteam. Ook de kinderen zelf kunnen op deze manier wennen aan het Jeugdteam en de hogere trainingsintensiteit. Na enige tijd zal de trainer met ouder(s) en kind een gesprek hebben waarbij samen bepaald wordt of het kind doorgaat of niet.

Nadat de proefperiode is afgesloten, wordt de contributie aangepast naar 3 trainingen per week. Tijdens de proefperiode kan gebruik worden gemaakt van hulpmiddelen die aanwezig zijn bij de zwembaden. Het is aan te raden om na deze periode zelf een pull buoy (drijver tussen de benen), zoomers (korte flippers) en een plankje aan te schaffen. 

Trainingstijden

Het Jeugdteam traint op de dinsdag van 17:15 tot 18:15 uur in zwembad Kalverdijkje, op woensdag van 18:00 t/m 19:30 uur in zwembad de Blauwe Golf en op zaterdag van 07:45 tot 09:00 in zwembad de Blauwe Golf. Kijk voor meer informatie bij ‘trainingstijden‘.

Trainingsmaterialen

Je zou denken dat je alleen een zwembroek/badpak nodig hebt om te gaan zwemmen, maar niets is minder waar. Naast je brilletje en badmuts is het aan te raden een pullbouy, plankje en zoomers te hebben. Voor de warming-up gebruiken we een yogamatje.

Adres

Kalverdijkje 77a

8924 JJ Leeuwarden

Social media