Prachtige prestaties tijdens JJS in Dokkum

Zaterdag, 20 april 2024 was een echte zwemzaterdag voor onze Orcanezen. Een deel van de a-selectie zwom in Groningen een limietwedstrijd. De miniorenwedstrijdselectie was versterkt door een aantal zwemmers van Opleidingen afgereisd naar Wolvega. Zij zwommen het laatste deel van de Miniorencircuit & Swimkick. En een gemengde groep junioren van de a-selectie, c-selectie, miniorenselectie en Opleidingen was in het Tolhuisbad in Dokkum te vinden voor de JJS (junioren – jeugd – seniorencircuit).

De twee jongens en 8 meiden konden niet meer van elkaar verschillen. Voor Ellie, Ilse en Yinthe van Opleidingen was het de eerste keer dat ze aan een dergelijke wedstrijd deelnamen. Zij zwommen voor de allereerste keer 100 m afstanden. Hun zenuwen waren dan ook duidelijk voelbaar. Amira van de miniorenselectie en Famke, Fenna en Sarah van de c-selectie kwamen zich te meten met andere meiden van hun leeftijd. Evy en Timo van de a-selectie joegen op snelle tijden en Noël was vast beraden om Timo, de enige concurrent in zijn leeftijdscategorie bij de jongens te verslaan.

De jongens beten de spits af met de 50 m schoolslag waarbij het Noël lukte om Timo met 7 honderdsten van een seconde achter zich te laten. Beiden jongens zwommen mooie PR’s. Nog voordat de meiden aan de start mochten, zwommen Noël en Timo nog de 100 m vrije slag. In deze race liet Timo zien wat hij waard was. Hij zwom ruim 2 seconden van zijn PR af die hij pas het weekend ervoor had opgesteld. Daarmee bleef hij Noël ruim voor.

Toen waren de meiden aan de beurt. De 100 m rugslag stond op het programma. Amira, Famke en Sarah pakten deze kans met beide handen aan en zwommen 6, 5,6 en zelfs 7s van hun PR’s eraf. Fenna spande echter de kroon met een verbetering van maar liefst 14 s. Maar ook Ilse, Ellie en Yinthe deden het ontzettend goed op deze afstand. Evy zwom eveneens een mooie race en eindigde meer dan 5 s voor Famke die als tweede finishte.

Na de pauze waren de meiden nogmaals aan de beurt, nu met de 100 m vrije slag. Evy, Famke en Fenna wisten hun tijden mooi te verbeteren. Ook Sarah zwom voor het eerst in een lange tijd weer een nieuw seizoen record. Amira had echter de smaak te pakken en zwom maar liefst 14,5 s sneller dan haar PR en dat op maar 4 banen. Ellie, Ilse en Yinthe zwommen hun eerste 100 m vrije slag alsof ze nooit anders gedaan hadden. Ellie en Ilse maakten het zelfs nog spannend door bijna gelijktijdig aan te tikken. Yinthe bleef ruim onder de 2 minuten wat een hele prestatie is voor een eerste keer.

Daarna stonden nog de 50 m vlinderslag voor de meiden, 100 m wisselslag voor de jongens en de 200 m vrije slag voor Evy op het programma. Amira, Famke, Fenna en Sarah verbeterden allemaal hun tijden op de 50 m vlinderslag. Ook de jongens wisten beiden nogmaals mooie PR’s neer te zetten waarbij Timo Noël wederom voor wist te blijven. Evy ging vol focus aan de start van haar 200 m vrije slag. Zo lukte het haar om nogmaals 3,7 s van haar tijd eraf te zwemmen.

Uiteindelijk wisten Timo en Evy een welverdiende gouden medaille mee naar huis te nemen. Noël werd eervolle tweede. Maar ook de meiden die zonder medailles naar huis zijn gegaan, mogen trots op zichzelf zijn. Ze hebben zichzelf overtroffen en sommigen hebben zichzelf opnieuw uitgevonden. Op naar de volgende JJS op 11 mei in Burgum.

Orca op de JJS in Dokkum

Adres

Kalverdijkje 77a

8924 JJ Leeuwarden

Social media