Vijf keer per seizoen mogen onze beginnende zwemmers van Opleidingen, de miniorenselectie en de c-selectie deelnemen aan de wedstrijden van de Friese 5. Deze wedstrijdreeks waaraan vijf Friese verenigingen verbonden zijn, werd in het leven geroepen om beginnende zwemmers in een gezellige en leerzame omgeving kennis te laten maken met zwemwedstrijden en wedstrijdervaring op te laten doen. Afwisselend wordt bij elke van de deelnemende verenigingen gezwommen, waarbij korte afstanden van 25 m en 50 m op het programma staan. Aan het einde van elke wedstrijd ontvangt elke deelnemer een vaantje ter herinnering. 

Zaterdag, 10 februari 2024 was het tijd voor de 2e Friese 5 van dit seizoen. We waren te gast bij de Wetterwille in Burgum. Met maar liefst 33 zwemmers was Orca met afstand de grootste deelnemende club. Voor het eerst in tijden kwam Orca deze keer uit in alle leeftijdscategorieën. De groep van de minioren 1 t/m 4 (geboren in 2017-2014) zwom drie keer 25 m afstanden, de minioren 5/6 en junioren 1/2 en ouder (geboren in 2013 en eerder) legden drie keer 50 m af. Voor iedere zwemmer stonden rugcrawl, schoolslag en de vrije slag op het programma.  

Terwijl sommige zwemmers al enige ervaring in het zwemmen van wedstrijden hebben opgedaan, was het voor zeven zwemmers van Orca de allereerste zwemwedstrijd ooit. De spanning was dan ook duidelijk voelbaar. Toen ze echter het water in mochten om in te zwemmen, werden de zenuwen snel minder.  

Onze jongste zwemmer Fedde beet de spits af met de 25 m rugcrawl, gevolgd door Liv,  Liselot, Aniek en Yinthe. Daarna was het de beurt aan de minioren 3 en 4, waarbij Orca met 6 jongens en 7 meisjes van start ging. Aansluitend zwommen de minioren 5/6 jongens 50 m schoolslag waarbij Joas zich niet gek liet maken en de snelste tijd neerzette. De drie minioren 5/ junioren 1 meiden gingen op dezelfde afstand van start. Zij verbeterden alle drie hun PR’s, Robynn zelfs met maar liefst 3,4 s. Daarna stonden de 50 m vrije slag op het programma voor de junioren en ouder, waarbij Robin Bregje als snelste aantikte maar ook Amelie was snel onderweg en zwom 6,5 s van haar PR eraf. Roos en Silke hadden eveneens de smaak te pakken en zwommen 7,5 s en 3 s van hun beste tijd eraf. Emma en Jorn die voor het eerst meededen, zetten zeer respectabele tijden neer. 

In de loop van de wedstrijd verpulverden de zwemmers de ene na de andere PR. Naast snelle tijden was ook te zien dat de zwemmers in de afgelopen weken hard aan hun techniek gewerkt hadden. Vol trots stonden de trainers langs de kant te genieten van de steeds mooiere zwemslagen, de toegepaste technieken en het enthousiasme dat eraf spatte. Dat alles werd beloond met snelle tijden, complimenten van de trainers en de trotse ouders die massaal waren meegekomen.  

Tijdens de wedstrijd werden door de zwemmers van Orca in totaal 59 PR’s verbroken. Sommigen wisten hun tijd met enkele tienden of honderdsten te verbeteren. Robynn, Margo, Maud, Yinthe (M), Aniek, Roos (S) en Liselot zwommen 3 s of 4 s van hun tijd eraf en Silke en Robin Bregje wisten zelfs 6 s sneller dan hun PR’s te zwemmen. Amelie Roos (K) en Liv maakten hele grote sprongen door maar liefst 10 s van hun PR’s eraf te halen, Liv deed dat op maar 25 m. Maar de allergrootste klapper was deze keer voor onze Frejanne. Zij zorgde met een verbetering van meer dan 10 s op elke van de drie 25 m afstanden voor een fantastische prestatie waarmee ze heeft laten zien dat hard trainen zijn vruchten afwerpt.  

Rond 16 u waren alle afstanden gezwommen en stonden onze zwemmers te stralen, trots dat ze deze eerste wedstrijd gezwommen hadden, glunderend van de fantastische verbeteringen of gewoon blij met hun prestaties. En dat was meer dan terecht want iedereen, of voor het eerst of al met enige wedstrijdervaring, heeft ook in deze editie van de Friese 5 weer zijn of haar best gedaan en mag vol trots zeggen dat ze veel geleerd en zichzelf verbeterd hebben. 

Adres

Kalverdijkje 77a

8924 JJ Leeuwarden

Social media